اماکن تاریخی ندوشن - امامزاده مامانیک ندوشن - nodooshan
در قلب شهر ندوشن، در میان کوچه هاى باریک آن، در محلّهاى پایین، بنایى به جا مانده از عصر صفوى خودنمایى مىکند که به بقعه امامزاده مامانیک معروف است.
در قلب شهر ندوشن، در میان کوچه هاى باریک آن، در محلّهاى پایین، بنایى به جا مانده از عصر صفوى خودنمایى مىکند که به بقعه امامزاده مامانیک معروف است.
ساختمان بقعه، بنایى بسیار عالى با چهار صفّه روباز است که به شبستانهاى دور بقعه راه دارد. چهار زاویه بقعه را با هلالبندى و رسمىسازى از هم جدا نموده و تشکیل شبستان دادهاند که به همدیگر راه دارد. در وسط بقعه، چهار پایه قطور جهت استوارسازى گنبدِ عرقچینى بنا تعبیه نمودهاند. در وسط این ستونها، ضریحى چوبى مشبّک به طول ۵/۲ و عرض ۲۰/۱ سانتىمتر قرار دارد که ارزش هنرى چندان بر آن مترتّب نیست.
ایوان بقعه به عرض ۵ و ارتفاع ۷ متر است. ساقه گنبد بقعه، چند ضلعى و بر روى آن، پوسته اصلى گنبد که به شکل عرقچینى است، قرار دادهاند که ارتفاع آن چهار متر است. در شمال بقعه، سالیان اخیر الحاقانى انجام شده است. این بنا اخیراً توسّط سازمان میراث فرهنگى و گردشگرى تعمیر گردیده است.
بنا بر روایت عالم محل، یکى از قرآنهاى خطّى محفوظ در مسجد جامع ندوشن، که حدود چهارصد سال پیش بر این مزار وقف شده بود، باقى است و حکایت از قدمت مزار مامانیک دارد.
از ویژگىهاى این بقعه این است که بدنه آن به دروازه شرقى ندوشن که تقریباً سالم مانده چسبیده است.
این بنا به شماره ۸۵۵۶ و در تاریخ ۲/۹/۱۳۸۲ در فهرست آثار ملّى به ثبت رسیده است.
همچنین در مجاورت بقعه، آب انبار قدیمى قرار دارد که ظاهراً متعلّق به بقعه و تحت شماره ۱۲۰۲۳ ثبت ملّى شده است.
متأسّفانه از نام مدفون در بقعه هیچ اطّلاعى در دست نیست و علّت شهرت بقعه به «مامانیک» نیز مخفى مانده است! به نظر می رسد جمله «بقعه امامزاده مامانیک» طبق حروف ابجد سال ۴۳۸ را نشان مىدهد که تاریخ بناى بقعه یا تاریخ وفات خفته در مزار باشد.
“منبع : مزارات ایران و جهان اسلام”